Om fårskinn och lammskinn

Gotlandsfår

De flesta av våra fårsskinn kommer från våra renrasiga Gotlandsfår som har en grå och lockig päls. Skinnen varierar från ljus till mörkgrå i färgen. Från våra blandrasdjur får vi skinn som för det mesta antingen är helt vita eller vita med grå inslag.

Den vanligaste modellen på fårskinn kallas för plädskinn. Ett plädskinn är ett skinn som är tillklippt vid beredningen. Våra plädskinn klipps till en ullängd på ca 3,5cm. Om man vill köpa ett skinn som ska passa till lite olika ändamål så är plädskinnet det optimala valet, det passar lika bra som dekoration i hemmet eller som isolerande material i barnvagnen.

Vi har även några skinn i vårt sortiment som är oklippta. Ullängden kan variera men brukar ligga runt 15 cm. Vilka skinn som ska bli långhåriga bestämmer vårt garveri som vi använder oss av. De kan med sin mångåriga erfarenhet se på skinnets egenskaper och avgöra vilket ändamål som passar skinnet bäst. Dessa skinn blir väldigt vackra och unika i sitt slag.

Alla skinn blir olika i formen beroende på hur djuret ser ut. Våra lammskinn är till största delen enfärgade medan skinn från äldre djur oftast skiftar i olika grå nyanser. Framförallt så kan man för det mesta se en mörkare ”ål” som går som en rand på mitten av skinnet. Dessa skinn har ofta en tjockare hud vilket gör att skinnet känns kraftigare och lite tyngre.

Lockstorlek, glans och silkighet

Lockstorleken varierar också mellan skinnen, det finns allt ifrån små till stora lockar och det är en smaksak vad man tycker bäst om.

Pälshårets egenskaper är också varierande mellan skinnen. En del har väldigt hög glans och silkighet medan andra är lite mattare.

Alla skinn prissätts individuellt. Vi utgår ifrån några olika kriterier för de olika prisklasserna. Det som vi bedömer är form, storlek, lockkvalitet och hur silkigt och glansigt skinnet är.

Om man vill köpa ett skinn till att ha i barnvagnen så rekommenderar vi att man köper ett plädskinn. Ett lammskinn passar för det mesta bäst då det är smidigt och inte lika stort som ett skinn från ett äldre djur.

När man köper ett skinn av oss så följer det med ett skötselråd hur man bör sköta skinnet för att det ska hålla länge. Skinnet är även stämplat med vår logotyp på lädersidan.