Vanliga frågor om fårskinn och lammskinn

Var kommer fårskinnen ifrån?

De flesta av våra fårskinn kommer från våra renrasiga gotlandsfår som har en grå och lockig päls. Skinnen varierar från ljus till mörkgrå i färgen. Från våra blandrasdjur får vi skinn som för det mesta är vita eller vita med grå inslag. Fåren och lammen betar under våren och sommaren på härliga naturbetesmarker längs havskusten i Tosteberga.  

 

Den vanligaste modellen på fårskinn kallas för plädskinn. Ett plädskinn är ett skinn som är tillklippt vid beredningen.  Plädskinnen är klippta till en ullängd på ca 3,5 cm. Om man vill köpa ett skinn som ska passa till lite olika ändamål så är plädskinnet det optimala valet, det passar lika bra som dekoration i hemmet eller som isolerande material i barnvagnen.

Vi har även några skinn i vårt sortiment som är oklippta. Ull längden kan variera men brukar ligga runt 15 cm. Vilka skinn som ska bli långhåriga bestämmer vårt garveri som vi använder oss av. De kan med sin mångåriga erfarenhet se på skinnens egenskaper och avgöra vilket ändamål som passar skinnet bäst. Dessa skinn blir väldigt vackra och unika i sitt slag.

 

Vad kostar ett lammskinn?

Varje skinn blir unikt då det endast finns ett skinn av varje. Vi prissätter alla skinnen individuellt beroende på hur de ser ut. Vi tittar på hur bra form locken har samt hur bra glans och silkighet skinnet har. Det vi tittar på sist är hur stort skinnet är och hur jämt det är i formen. Ett skinn med bra lockform, glans och silkighet blir dyrare än ett skinn som är mattare.

Vad är det för skillnad på lammskinn och fårskinn?

Den största skillnaden på ett lammskinn och fårskinn är att lammskinnen har en grå enhetlig färg medan skinnen från äldre får oftast skiftar i olika grå nyanser. Framförallt så kan man för det mesta se en mörkare ”ål” som går som en rand på mitten av fårskinnet. Pälsen från lammskinnen är oftast mjukare än de äldre djuren som får ett kraftigare pälshår med mer stadga. Fårskinnen har ofta en tjockare hud vilket gör att skinnet känns kraftigare och lite tyngre. Alla skinn blir olika i formen beroende på hur djuret ser ut. 

Är fårskinn varmt?

Fårskinn är ett fantastisk naturmaterial som reglerar värmen efter temperaturen. En varm sommardag får skinnet en svalkande effekt. Jämfört med andra material som kan kännas klibbiga och bli för varma när det är varmt ute kommer fårskinnet att kännas svalt och skönt. Under en kall och blåsig vinterdag kommer ditt fårskinn att ge värme. Att krypa upp i soffan och gosa ner sig i ett naturmaterial som fårskinn är det inte mycket som slår.

Kan man ha fårskinn ute?

Fårskinnet är en slitstark naturprodukt som tål att användas utomhus. Lägg det i pulkan på vinter och ditt barn kommer inte att frysa med skinnets värmande material. Fårskinnet passar även att ta med ut och lägga på en stol när vårsolen börjar spricka fram. Kura upp dig i stolen med skinnet och en bok och låt de härliga silkiga lockarna rinna genom dina fingrar. 

Hur vet man om det är äkta fårskinn?

Alla fårskinn och lammskinn som vi säljer är äkta och kommer från våra får. Fåren betar stora härliga naturbetesmarker som gränsar till havet i Tosteberga. Alla våra skinn skickas på beredning till ett familjeföretag i Småland där det varsamt tas om hand för att sedan säljas i vår webbutik och gårdsbutik.